Como ultilizar el Reglamento de Participación de l'Ajuntament de Barcelona
(o como darle la vuelta al calcetín)
Un proceso participativo es una secuencia de actividades participativas (p.e. primero rellenar una encuesta, luego realizar propuestas, debatirlas en encuentros presenciales o virtuales, y finalmente priorizarlas) con el objetivo de definir y tomar una decisión sobre un tema específico.
Ejemplos de procesos participativos son: un proceso de elección de los miembros de un comité (donde primero se presentan unas candidaturas, luego se debate y finalmente se elige una candidatura), presupuestos participativos (donde se realizan propuestas, se valoran económicamente y se vota con el dinero disponible), un proceso de planificación estratégica, la redacción colaborativa de un reglamento o norma, el diseño de un espacio urbano o la producción de un plan de políticas públicas.
Acerca de este proceso
Aquest document parteix d'analitzar les dinàmiques reals participatives del moviment veïnal per veure fins a quin punt el Reglament de Participació de l'Ajuntament de Barcelona ens pot ajudar a superar les dificultats que ens trobem en el dia a dia.
Malgrat que el Reglament de Participació Ciutadana de l'Ajuntament té una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en contra, actualment està vigent a l'espera del recurs que farà l'Ajuntament. És un reglament en el qual les AV vam participar de manera molt intensa aportant 48 al·legacions signades per 58 AV. El moviment veïnal ha de valorar a través de la pràctica la utilitat d'aquest reglament i saber com treure profit de les novetats que aporta.
No pretenem explicar el reglament, per això l'Ajuntament ha tret unes guies que trobareu en la carpeta: Documents de l'Ajuntament. Partint de les dinàmiques i dificultats reals que el moviment veïnal es troba en el dia a dia, volem fer un document que analitzi fins a quin punt el reglament ens pot ajudar a superar les dificultats que ens trobem a l'hora de participar. Per a això, l'hem subtitulat: Com donar la volta al mitjó.
Per tant, pretenem que el resultat sigui un document de capçalera que sigui útil i pràctic per al moviment veïnal.
Aquest és document obert que anirem enriquint amb les vostres experiencies i consideracions.
El text el trobareu també en la carpeta: Material de la Favb. El podeu obrir i imprimir. Les aportacions on-line les haureu de fer en l'apartat corresponent.
Compartir: