Como ultilizar el Reglamento de Participación de l'Ajuntament de Barcelona
(o como darle la vuelta al calcetín)
c) Incloure un punt en l’ordre del dia del ple municipal o del districte
2. Fins ara en els plens dels districtes el moviment veïnal només podia incloure un punt en l’ordre del dia si ho proposava una formació política. Aquest és un mecanisme relativament senzill, però comporta la vehiculació de les demandes veïnals a través d’un partit cosa que resta la imprescindible independència política que han de tenir les AV.
3. És molt important aconseguir que en el nou reglament dels districtes s’estableixi que quan hi hagi un punt de l’ordre del dia que, d’una manera clara correspongui a una demanda veïnal, els actors veïnals pugin fer una intervenció oral al plenari. En aquests moment això no és una pràctica habitual en la majoria dels districtes. Malgrat que l’article 68 del reglament no ho deixi del tot clar, sembla evident que els promotors de la iniciativa ciutadana són els que han d’explicar al plenari els motius de la seva demanda.
4. Només en determinats supòsits l’eina de la iniciativa ciutadana per posar un punt en l’ordre del dia compensa l’esforç a no ser que el moviment veïnal tingui la voluntat de fer una campanya entre el veïnat per reforçar la seva posició. Això és especialment
pertinent:
b) Quan no hi ha una majoria clara per aprovar aquest punt. La visualització del suport popular a través de les signatures pot fer canviar el sentit d’algun vot.
c) Quan els veïns i veïnes tenen la necessitat de ser actius en aquella petició.
d) Quan la recollida de signatures serveixi per publicitar un tema de gran importància que el veïnat desconeix.
5. Si per incloure un punt a l’ordre del dia no es veu oportú fer una iniciativa ciutadana i tampoc es vol que la petició sigui a través d’un partit polític. Hi ha altres maneres que estan regulades:
b) L’article 58 punt 3 del reglament permet que per majoria del Consell de Ciutat aquest òrgan també pugui plantejar punts en l’ordre del dia del plenari municipal i tot fa pensar que en la futura regulació del funcionament dels districtes també facultarà al seu homòleg, els consells de ciutat dels
districtes, aquesta potestat.
6. Hem de tenir en compte que el moviment veïnal tenim vies alternatives per tal de fer visibles les demandes veïnals en el plens:
b) Convocatòries d’una roda de premsa abans o després del plenari.
c) Entrega d’un manifest als regidors abans de començar el ple.
7. Les accions del punt 6 no són incompatibles amb una iniciativa ciutadana.
Reportar contenido inapropiado
Este contenido no es apropiado?
0 comentarios
Cargando los comentarios ...
Deja tu comentario
Inicia sesión con tu cuenta o regístrate para añadir tu comentario.
Cargando los comentarios ...