Aquest lloc web fa servir cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència de navegació, i oferir continguts i serveis d’interès. En continuar la navegació entenem que acceptes la nostra política de cookies. Per a més informació consulta aquí.
Vés al contingut principal
Logo oficial de Participa - FAVB
  • Català Triar la llengua Elegir el idioma
    • Castellano
Entra
  • Inici
  • Processos
  • Espais
  • Iniciatives
  • Jornades
  • Ajuda

Reduir els residus, casa a casa, barri a barri

BARRRI s'escriu amb tres R?

Fase 2 de 2
Implementació 16-11-2020 - 26-02-2021
Veure les fases
  • El procés
  • Trobades
Ajuda
Ajuda
Ajuda

Un procés participatiu és una seqüència d'activitats participatives (p.e. primer omplir una enquesta, després fer propostes, debatre-les en trobades presencials o virtuals, i finalment prioritzar-les) amb l'objectiu de definir i prendre una decisió sobre un tema específic.

Exemples de processos participatius són: un procés d'elecció dels membres d'un comitè (on primer es presenten unes candidatures, després es debat i finalment es tria una candidatura), pressupostos participatius (on es fan propostes, es valoren econòmicament i es vota amb els diners disponibles), un procés de planificació estratègica, la redacció col·laborativa d'un reglament o norma, el disseny d'un espai urbà o la producció d'un pla de polítiques públiques.

Tanca l'ajuda

Quant a aquest procés

Les dinàmiques participatives per a l'acció climàtica i la reducció dels residus domèstics han de sortir de baix, dels barris, però cal impulsar-les des del moviment veïnal.

Nous hàbits, nous models de recollida, nous objectius en el tractament necessiten el coneixement de la comunitat sobre quines són les normes i quines són les obligacions. Normes que han de ser conegudes per tothom, però amb la identificació de persones, famílies i col·lectius que entenguin el perquè, el com i el quan. Es tracta de posar en funcionament dinàmiques informatives que permetin que els grups humans que es formin acabin fent una guia de l'acció climàtica i la reducció dels residus als respectius barris.

Una xerrada inicial exposa els objectius i els problemes. Una enquesta centra el coneixement del sistema de recollida municipal i privat a partir dels comerços, la implicació climàtica i la necessitat de reduir els residus domiciliaris. L'equip elabora una guia del barri visibilitzant tots els recursos de proximitat disponibles. Es proposen activitats dinamitzadores diverses que poden estar associades a la Festa Major, dinars i sopars de reaprofitament i lliures de residus, autòpsies dels impropis que hi ha a les bosses d'escombraries, compostatge casolà... L'emergència climàtica permet entendre la vinculació dels residus domiciliaris i l'acció ciutadana pel clima, aplicant el principi de "plantejament global, acció local". En aquest sentit, la dinàmica veïnal en l'àmbit de barri és clau.

El projecte inicialment estava previst fer les trobades de manera presencial, a causa de les conseqüències del Cobid-19 és possible que haguem de transformar algunes trobades entre el veïnat en format on-line. Desconeixem l'impacte que aquest fet pot tenir en el projecte pel que fa a la capacitat de crear un equip cohesionat en cada barri capaç d'assolir la sinergia necessària per dinamitzar el projecte. Tanmateix, les activitats previstes tenen l'aval d'haver-les experimentat anteriorment de manera presencial. Una conjuntura que a partir del setembre continuïn apostant pel distanciament entre les persones requerirà cercar alternatives imaginatives per assolir els propòsits previstos.


Impulsar dinàmiques de participació veïnal per aconseguir reduir l'impacte ambiental i climàtic dels residus domiciliaris, promoure el consum climàticament responsable, desenvolupar una visió metabòlica de contenció del consum de recursos d'entrada, de millora dels processos i d'evaquació dels residus sòlids domèstics, els residus líquids i els residus gasosos associats a la mobilitat.

Fomentar la reducció de la generació de residus domiciliaris. Impulsar la cultura de la reutilizació, el reciclatge i el consum responsable. Incorporar a l'àmbit veïnal la cultura i l'educació ambiental incentivant la participació col·lectiva.

Incentivar les iniciatives municipals de canvi del sistema de recollida d'escombraries. Promoure una xarxa social local entre les entitats dels barris.

Documents relacionats

Presentació del projecte pdf 1 MB

Powerpoint
Descarregar fitxer

Guia sobre residus de Sarrià pdf 9 MB

Guia sobre residus de Sarrià
Descarregar fitxer

Xerrada a Sant Andreu pdf 300 KB

Avui posarem les escombraries de Sant Andreu sobre la taula
Descarregar fitxer

Xerrada residus Poblenou pdf 100 KB

Xerrada residus Poblenou
Descarregar fitxer

Presentació Reduir residus, barri a barri, casa a casa pdf 2 MB

Powerpoint que es va passar en la xerrada del barri de la Font d'en Fargues
Descarregar fitxer

Xerrada residus Font d'en Fargues pdf 1 MB

Xerrada residus Font d'en Fargues
Descarregar fitxer

Els residus a Barcelona - FAVB pdf 600 KB

Document elaborat per la comissió de residus de la Favb que ha de servir per a la discussió i el posicionament del moviment veïnal.
Descarregar fitxer

Situació dels residus a Catalunya i reptes que tenim pdf 8 MB

Presentació elaborada pel CEPA-EdC per a la FAVB
Descarregar fitxer

Guia de residus del Guinardó pdf 2 MB

Guia elaborada per l'AVV Joan Maragall i la Favb
Descarregar fitxer

Documents de l'administració

Els residus municipals 2001-2019 pdf 3 MB

Balanç de gestió. Ajuntament de Barcelona
Descarregar fitxer

Memòria 2019 Pla residus pdf 700 KB

Memòria de les actuacions dutes a terme en el marc del Pla de Prevenció de Residus Municipals 2012- 2020. Ajuntament de Barcelona
Descarregar fitxer

Trobades - Trobades anteriors Veure tots (13)

Llei de residus

14 Setembre 2021 - 09:00-10:00

Reunió AV d' Sant Antoni Porta a porta

28 Juliol 2021 - 18:00-19:30

Reunió AV d'Horta-Favb Porta a porta

22 Juliol 2021 - 19:00-20:00
Veure tots (13)
Data d'inici 01 de Juliol de 2020
Data de finalització 31 de Desembre de 2021
Referència: FAVB-PART-2020-07-219

Compartir:

link-intact Compartir l'enllaç

Compartir l'enllaç:

Si us plau, enganxa aquest codi a la teva pàgina:

<script src="https://participa.favb.cat/processes/BARRRI/embed.js"></script>
<noscript><iframe src="https://participa.favb.cat/processes/BARRRI/embed.html" frameborder="0" scrolling="vertical"></iframe></noscript>

Participa - FAVB
  • Accesibilitat
  • FAQ
  • Què són les assemblees?
  • Termes i condicions
  • Descarrega els fitxers de dades obertes
Amb llicència Creative Commons Web creada amb programari lliure.
Logo Decidim

Confirmar

D'acord Cancel·lar

Si us plau, inicia sessió

Has oblidat la teva contrasenya?