Comissió de Patrimoni
Comissió de Patrimoni de la Favb
Reunió de la comissió de patrimoni
Us convoquem a la reunió constitutiva de la comissió de patrimoni de la Favb.
Serà el dijous dia 11 a les 10h del matí. Si no podeu venir presencialment al local de la Favb també us podreu connectar on-line.
Ordre dels dia:
- Llistat de problemàtiques actuals
- Dinàmica de la comissió
- Primer abordatge dels problemes patrimonials més candents.
- Informacions diverses
Ana Menéndez,
Presidenta de la Favb
Acta de la trobada
Comissió de Patrimoni . Reunió de constitució, 2021/11/11, 10:00h
Assistents: Ana Menéndez (FAVB), Mercè Tatjer, Gisella Boronat (AVV Fort Pienc), Paco Flórez (Trinitat Uneix), Antonio Martínez (AVV Raval), Adela Agelet (AVV Les Corts), Concepció Gimeno (AVV Font d’en Fargues), Puri Alba i Esteve Solà (AVV Park Güell-Santllehí-La Salut), Jordi Bigues (AVV Sarrià)
Inicia la reunió l’Ana Menéndez explicant com s’ha vist la necessitat de constituir aquesta nova Comissió de Patrimoni dins la FAVB, per compartir la creixent preocupació per conflictes i amenaces sobre el patrimoni que estan manifestant-se a diferents barris, temes que es veu en la conveniència de tractar amb mirada de ciutat per tal de compartir coneixement i recursos. Hi ha la necessitat d’una major prevenció i un problema d’infracatalogació generalitzada. Amb grans interessos que passen per sobre del valor patrimonial de moltes peces.
A continuació es dona la paraula als i les assistents per a fer un repàs dels problemes detectats als territoris.
AVV Les Corts, Adela Agelet. Conflictes oberts ara al seu barri: Residència de Capellans a edifici del Bisbat, de finals del XIX, amb un PE de 2015 que interpreta erròniament les peces catalogades com a jardí patrimonial. Ara, arran del conflicte, sembla que el Bisbat reconsidera la seva posició i s’albira una possible solució. Un altre conflicte, el verd memorial de la Colònia Castells, el districte ha dibuixat un projecte ple de ciment.
AVV Trinitat Uneix, Paco Flórez. Al setembre van presentar la iniciativa de conservació de part de la façana de l’antiga presó de dones de Trinitat, com a projecte de memòria històrica, de patrimoni immaterial i lluita de dones que tindria una dimensió de ciutat.
AVV Fort Pienc, arxiu, Gisella Boronat. El Pont de Marina, la rehabilitació porta anys embolicada. El refugi antiaeri de la Pl. Tetuan, gent que ha baixat diu es conserva en bones condicions. S’ha de conciliar la memòria històrica amb les reivindicacions veïnals i posa com a exemple la Xemeneia de la fàbrica AFO de cojinetes y rodamientos (Alí Bei amb Sicília).
AVV Raval, Antonio Martínez. Posa com a exemple de bona notícia el nou EcoMuseu urbà gitano que s’ha obert al Raval, al c/Cera, 10, memòria de la comunitat gitana del Raval, amb més de 300 anys al barri, cor de la rumba catalana.
AVV La Salut, Puri Alba. Les casetes estan desapareixent, el què representa una pèrdua de memòria i de paisatge. Són un patrimoni privat que ens molts casos té valor com a conjunt. Tenen elements ja catalogats, sense por per la seva desaparició. Pregunten si la MPGM de Gràcia ha presentat propostes de conservació de conjunts.
AVV Font d’en Fargues, Concepció Gimeno. Comparteix la preocupació de La Salut, amoïnats perquè el procés avança. Al 2016 van presentar un inventari de cases en perill de desaparició, van demanar al districte una auscultació del barri. Estan en connexió amb Horta per la lluita de les bugaderes.
AVV Sarrià, Jordi Bigues. Can Raventós, casa protegida on es projecta la construcció de 40 habitatges nous, en edifici sense guardar la distància preceptiva amb l’element catalogat. Lluiten per una permuta i la conversió del jardí en d’ús públic. Propietat estaria d’acord i l’Ajuntament respon amb silenci. Parc de l’Oreneta: projecte aprovat i en execució de pavimentació de 21 camins de 2,5 m d’amplada per permetre la circulació de camions de PiJ. Demanen aturada immediata per danys irreversibles sobre el parc, murs de pedra seca, fonts, templet... Al febrer de 2021 es va aprovar el projecte sense informes preceptius.
Mercè Tatjer, Elements del patrimoni rural i popular en perill. Exemple de la destrucció parcial del Camí Antic de València del Poble Sec. BR té un estudi de Camins. Exemple del Camí dels Àngels com a privatització d’espais públics històrics. Importància del coneixement del territori que atresoren les AAVV, amb legitimitat no respectada per l’Ajuntament, que menysté aquest coneixement. El debat sobre la conservació del patrimoni lligat a l’afectació de la mobilitat ciutadana forçada per la crisi de l’habitatge. El debat del patrimoni també s’inscriu en el debat del model, de la ciutat que volem.
Jordi Bigues: S’ha de caminar cap a una nova cultura dels béns comuns, camins, fonts, múltiples formes del passat contrastants amb la contemporaneïtat. Buscar aliances amb altres entitats de la ciutat, ciutadania viva amb formes organitzatives que treballen en defensa del bé comú.
Mercè Tatjer. Recorda que el Llibre blanc del Patrimoni va fer l’elaboració d’un llistat de béns de diferents administracions que estan tancats, inutilitzats i en procés de degradació.
Ana Menéndez, apel·la a la cultura del reaprofitament i de la rehabilitació en el context actual d’emergència energètica i climàtica.
Mercè Tatjer, ressalta la dimensió educativa del patrimoni. També la necessitat d’acostar-se a comunitats d’altres cultures construint la multiculturalitat a través de les seves referències i no de les nostres. Es va plantejar des de la Comissió assessora del Pla de barris un projecte per treballar en la integració amb comunitats musulmana, pakistanesa i iberoamericana i va ser ningunejat. Antonio reclama que les famílies d’immigrants s’acosten poc a les AAVV.
Acordem que la Comissió treballi amb els següents OBJECTIUS:
- Revisió del Catàleg de Patrimoni de la Ciutat
- Revisió dels Entorns de protecció dels BCINs
- Treballar per una major i efectiva protecció del verd, tant públic com privat.
- Obrir una reflexió sobre els usos del Patrimoni, defugint la seva fossilització.
- Fer una reflexió al voltant de la xarxa de Camins històrics de la Ciutat.
Aprofitar possibles recursos de la FAVB com el BEC (Barri Espai de Convivència), l’Escola de la FAVB, la revista La Veu del Carrer o el projecte d’assessorament urbanístic.
Cercar aliances amb entitats com SOS Monuments, FAPAC i d’altres.
Comunicar a les següents institucions i organismes la constitució d’aquesta Comissió de Patrimoni de la FAVB, així com els seus objectius:
- Servei de Patrimoni Ajuntament de Barcelona
- Departament de Cultura, Servei de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya
- Museu d’Història de la Ciutat
- ICUB
- Arxiu Històric de la Ciutat
- Servei d’Arqueologia de Barcelona
- Regidoria d’Ecologia Urbana
- Institut Municipal de Parcs i Jardins de l’Ajuntament de Bcn
- Institut Municipal del Paisatge Urbà
Ana Menéndez ofereix la possibilitat de crear un googlegroup de correu electrònic i un altre grup de Telegram com a canals de comunicació d’aquesta Comissió. S’accepta. També es farà arribar l’acta a totes les AAVV federades, doncs algunes ja han manifestat l’interès en formar-ne part.
Es tanca la reunió quan són les 12:00h
Reportar contingut inapropiat
Aquest contingut no és apropiat?
0 comentaris
Carregant els comentaris ...
Deixa el teu comentari
Inicia la sessió amb el teu compte o registra't per afegir el teu comentari.
Carregant els comentaris ...