Reunions de les AV per districte
Ronda de trobades per compartir situacions conjuntes i de la Favb
Reunió Districte Sant Andreu
L'ordre del dia és el mateix en tots els districtes, tret que hi hagi qüestions específiques que es vulguin incorporar a l'ordre del dia:
- Compartir problemàtiques i bones pràctiques que estem portant des de les AVs,
especialment aquelles que afectin a més d'un barri. (40 minuts)
Principals fites compartides en l’àmbit de districte. Com ens coordinem? Valoració de
la relació amb el districte/administració i dels espais de participació. - Futur del moviment veïnal. El paper i el sentit actual de la Favb i el reforçament de
les AV. (30 minuts)
Com a suport per a aquest punt, compartim un petit recull de les principals idees,
propostes i necessitats que van estar presents durant el treball en grups que es va
realitzar durant la tarda de la 51 Assemblea Favb, 15 d’abril al Centre Cívic Bon Pastor. - PAM / PAD (15 minuts)
Proposta per generar una plataforma de treball en el marc del PAD / PAM 2023 - Mobilitat (15 minuts)
Jornada Mobilitat: la Favb vol engegar un espai compartit entorn de la mobilitat als
barris, amb la participació de totes les associacions veïnals. Aquesta proposta impulsa
la Comissió de Mobilitat de la Favb. - Vida interna de la Favb. (10 minuts)
Compartir informacions rellevants de les comissions de treball de la Favb, de l'Escola
Veïnal, TV La Veïnal, Participa-Favb,etc.
Per ser una reunió àgil i profitosa, que tothom pugui dir la seva, demanen que vingui al
menys 2 representants per AV, per tant, agraïm la confirmació de presència i nom de
les persones que vindran abans del 23 de juliol. - Diversos
Acta de la trobada
Dimecres 19 de juliol de 2023 de 19:05 a 20:40
ACTA REUNIÓ – TROBADA AV DISTRICTE SANT ANDREU
Casal de Barri Can Portabella
Presents:
7 persones, amb un total de 4 AV
- Enric Barris 🡪 AV Congrés Indians
- Montse Quintana 🡪 AV Congrés Indians
- Miquel Ruiz 🡪 AV Sant Andreu de Palomar
- Fèlix Lambea 🡪 AV Sant Andreu de Palomar
- Paco Flores 🡪 Junta de la FAVB i AV Trinitat Uneix
- Camilo Ramos 🡪 President de la FAVB i AV Sant Andreu Nord
- Júlia Pueyo 🡪 Tècnica de projectes de la FAVB
S’excusen:
- AV la Sagrera
- AV Navas
- AV Sant Andreu Sud
- AV Bon Pastor
- AV Meridiana Cero
S’inicia l’assemblea explicant la funcionalitat de la reunió que té com a l’objectiu generar sinergies, interessos i compartir informacions de les AV i la FAVB.
Presentació de la llista dels punts d’interès i treball de la FAVB:
(document enviat a les AV)
Resum temàtiques importants:
- Renovació de la FAVB, rejovenir les AV, feminitzar, tenir relleu generacional, limitar els anys de mandat dels càrrecs, pensar en una mirada de ciutat, quotes de participació de les comissions, generar sinergies amb altres entitats del barri, especial interès en la difusió.
- Reptes: donar-se a conèixer als barris i a la ciutadania general, fomentar els grups de treball en temàtiques concretes (patrimoni, salut, habitatges...), llenguatges antiquats, individualismes, falta d’implicació, treballar amb visió transversal.
- Paper de la FAVB: comunicació, administració, proximitat, articulació de lluites de barris, més contundència, proporcionar eines, representar més a les AV, abordar temes de ciutat, generar estudis per contrastar amb les administracions, formació.
- Cohesió entitats i ciutat: generar trobades, buscar membres que puguin mostrar interès, articular les AV amb els moviments de ciutat, reutilitzar grups de treballs.
Qüestions, reflexions i idees de les AV presents:
- Donar la importància que mereix a la informació i els espais que es generen. Importància que l’acta i els temes tractats arribin a les AV no presents.
- La FAVB ha de funcionar com a element integrador de totes les AV. Les AV tendeixen a perdre la globalitat de ciutat i focalitzen en el seu barri.
- La FAVB hauria de ser bidireccional, que baixi als barris, a les bases. Que la FAVB creí unes idea bàsiques, uns mínims, per tenir un catàleg per a les AV i tenir unes línies bàsiques compartides.
- Repte d’aconseguir apropar les AV a la FAVB. Hi ha una falta de participació, no hi ha l’oportunitat d’arribar a totes les AV. L’objectiu de la FAVB és crear una bidireccionalitat entre els dos espais, però no s’acaba d’assolir.
- Es veu en positiu l’objectiu principal que s’ha marcat la junta de renovació de la FAVB.
- Buscar objectius comuns com la mobilitat, buscar lluites compartides que interpel·lin a tots els barris. Exemple: Comissió Urbanisme de la FAVB, funciona molt bé i amb molta participació. En les reunions les AV poden proposar, preguntar, suggerir i veuen un resultat, les propostes són escoltades i es tenen en compte.
- La FAVB és la transmissora de les problemàtiques de les AV, cal fer pinya, encara que els parés siguin diversos. Per aquest motiu cal arribar a unes regles del joc mínimes i comunes.
- Reflexió del canvi social de la ciutat per a entendre els reptes que té avui dia la FAVB. La ciutat ha canviat i amb ella el sentit de les AV, abans era un lloc de trobada, de socialització, ara no. Temps diversos i intenció de treballar d’altres maneres. Funcionen molt les lluites concretes (plataformes) creant un moviment més ampli i menys organitzat. Ens trobem en una realitat del moviment veïnal nova on ens hem d’adaptar als temps i treballar des d’una òptica transversal amb sinergies amb altres entitats del barri.
- Es reflexiona sobre la poca implicació. Amb l’entrada de Barcelona en Comú a l’ajuntament un gruix del quadre dels moviments socials ha passat a l’administració pública. Perdent efectius en els moviments a peu de carrer.
- Es posa l’exemple del no sentit de tenir 3 AV al barri de Sant Andreu, això divideix forces. Es proposa gradualment anar treballant juntes i teixir sinergies.
- Importància de l’òptica des del barri. Moltes AV estant més a la FAVB per inèrcia que per creença. Cal buscar punts d’acord i “refundar” amb unes bases i interessos comuns, i interpel·lant al jovent tant amb metodologies com en interessos.
- Importància de la comunicació per donar a conèixer i atacar a les bases, a les sòcies i a col·lectius més joves. Les plataformes poden perdre el nord amb segons quines lluites, els falta visió global i poden perjudicar els interessos de les veïnes del costat. Des de les AV també hi ha visió de què cada AV fa la lluita per la seva banda.
- Falta de comunicació a l’hora de treballar o col·laborar entre associacions o entitats. Cada entitat va per la seva banda i al presentar una proposta o iniciativa rep poc suport. No fan pinya i individualitzen les estratègies i lluites. Cada entitat es mira el melic.
- No hi ha renovació, les persones implicades són grans. Cal treballar amb entitats que hi hagi connexió i línies de treball compartides.
- Cal difondre el que fa la FAVB i les AV i donar a conèixer les lluites de la ciutat de Barcelona.
Escola Veïnal:
L’Escola Veïnal és una eina que té la FAVB per tractar i formar sobre temàtiques actuals importants. Actualment no està tenint el seguiment esperat. Importància d’implicar a les AV per aportar temes que els interessi i millori l’assistència dels fòrums.
Futur del moviment veïnal:
La idea del Camilo és vincular i enfortir les persones més joves de la junta, farà de pont dos anys de president amb una estratègia dirigida a rejovenir la junta i les AV. Cal una mirada jove, amb idees i estratègies fetes per ells, ja que el futur serà d’ells o caurà pel seu propi pes.
Explicació del cas AV Congrés: van entrar persones joves en un inici motivades, però progressivament van deixar d’assistir a les assemblees.
Cal fer un canvi de paradigma, el moviment veïnal ha de ser propositiu, comptar amb tècnics i professionals. Potser s’ha d’oferir més flexibilitat, potser cal ser dues persones a la presidència per descarregar i potser cal pagar com el cas de Madrid.
També es comenta que les AV es nodreixen de les quotes dels socis i sòcies, en disminuir o no regenerar no hi ha solvència per pagar a persones tècniques.
Consideren que des de les AV hi ha interès a canviar les dinàmiques per facilitar l’assistència i participació de les persones que treballen com per exemple fer les reunions a les 21h. Es comenta la idea de crear el roll d’una persona jubilada o amb disponibilitat horària que s’encarregui de les gestions i reunions realitzades al matí.
Cal “enganxar” a persones de caus, esplais, AFA... Enxarxar persones sensibilitzades que treballen al barri i un cop finalitzada la seva tasca (sovint temporal) es pugui crear una vinculació, un traspàs a les AV.
PROJECTE BEC – Sant Andreu Nord
-Explicació del BEC d’enguany realitzat al barri de Sant Andreu Nord de la mà de l’Associació Veïnal de Sant Andreu Nord-Tramuntana.
BEC (Barri Espai de Convivència) és un projecte que busca la implicació activa de les associacions veïnals dels barris, centrada en la interacció entre les veïnes i veïns i en el coneixement mutu del teixit barrial, amb una perspectiva inclusiva i diversa. El BEC desenvolupa un pla de treball a partir de la participació del veïnat, amb l’objectiu d’establir relacions continuades amb els equipaments públics del territori i reforçar la participació activa en els espais de confluència de l’associació veïnal.
El projecte posa èmfasi en la col·laboració amb els equipaments educatius i de lleure i les AFA, integrant diferents coneixements i llenguatges artístics. En aquest eix del projecte, treballa amb les comunitats educatives, utilitzant l’art i la comunicació inclusiva com a mitjans actius de transformació i acció directa en l’entorn social i urbà.
Enguany s’ha iniciat el projecte BEC Sant Andreu Nord, per petició directa de l’Associació Veïnal Sant Andreu Nord Tramuntana. Les primeres fases inclouen conèixer el territori, parlar amb les entitats i les veïnes, i realitzar una diagnosi participativa. Una enquesta a entitats i associacions ha ajudat a comprendre la realitat del barri i conèixer les característiques i l’estat de la xarxa veïnal. I a les Festes de la Primavera, en la col·laboració amb l’alumnat de pràctiques de la Universitat de Barcelona, es va fer una dinàmica per visualitzar en un mapa les problemàtiques i propostes del veïnat. Un grup de joves de 4t d’ESO de l’Institut Dr. Puigvert van realitzar un taller –en col·laboració amb Teleduca i l’alumnat de pràctiques-, per crear una peça audiovisual comunitària. El resultat final va ser una cartografia audiovisual. La informació recollida es va compartir amb les veïnes en una trobada participativa, on van sorgir idees per continuar treballant el curs 2023-24.
Coordinadora de Federació d’Associacions Veïnals Baix Besòs:
Forment part: Santa Coloma, Badalona, Montcada, Sant Adrià, Sant Andreu, Sant Martí, Nou Barris, Vallbona, Ciutat Meridiana, Torre Baró i Trinitat Nova.
Comparteixen una situació comuna de pobresa, reptes mediambientals, situacions de marginalitat del barri, problemes del sistema productiu i formació, urbanisme i polítiques d’igualtat i gènere. Treballen amb una mirada transversal per dissenyar actuacions integrals. Es posa l’exemple de la manera diferent que es tracta el tema de la seguretat ciutadana.
S’han celebrat reunions amb els 5 ajuntaments amb propostes concretes, sense un lloc comú de gestió, reflotant el consorci del Besòs. Fent pressió a la Generalitat per aconseguir més recursos econòmics i un planejament de la zona des de propostes treballades per les veïnes.
Mobilitat:
Hi ha el compromís de la junta de fer una jornada de mobilitat a principis d’any.
Es reflexiona que cal establir les grans línies de la mobilitat de l’àrea metropolitana, parlar de mobilitat en termes locals crea problemàtiques en el moviment veïnal, desajustos i incongruències en el discurs. Cal pactar unes línies clares, mínimes i comunes.
Reportar contingut inapropiat
Aquest contingut no és apropiat?
0 comentaris
Carregant els comentaris ...
Deixa el teu comentari
Inicia la sessió amb el teu compte o registra't per afegir el teu comentari.
Carregant els comentaris ...