BEC, barri espai de convivència
#becsantandreunord Sant Andreu Nord Tramuntana
Acerca de este proceso
BEC (barri espai de convivència) és una proposta vinculada a la implicació activa de les associacions veïnals dels barris, on el centre del seu desenvolupament és la interacció del veïnatge i el coneixement mutu del teixit comunitari. Aquest procés aposta per les relacions constructives amb la intenció que perdurin al llarg del temps, amb la intenció de generar processos comunitaris que millorin la qualitat de vida de les veïnes i el seu benestar als barris on viuen.
Des de l'any 2002 el projecte porta treballant i replicant en diferents barris de Barcelona, adaptant metodologies, tenint en compte que moltes problemàtiques socials-urbanes solen coincidir: espais insegurs, manca equipaments públics i comunitaris, infrahabitatges, emergències socials i violències socials i estructurals. BEC sempre ha impulsat relacions constructives, amb la intenció de generar processos comunitaris, reforçar les cures, la qualitat de vida i el benestar dels barris.
BEC SANT ANDREU NORD
BEC Sant Andreu Nord, ha estat una demanda directa de l'Associació Veïnal Sant Andreu Nord Tramuntana amb l'objectiu de desenvolupar un pla de treball des d'una perspectiva interseccional i intercultural, establir relacions continuades amb els equipaments públics establerts al territori i reforçar la participació activa als espais de confluència de l'associació veïnal (jovent, les entitats socials i culturals, el veïnat no-organitzat i d'orígens i cultures diverses).
Per una altra banda, també es troba que és molt important pensar cap al futur i renovar les dinàmiques del moviment veïnal, per tant, es veu necessari un treball de costat amb els equipaments educatius, de lleure i AFAs del territori, des de la integració de diferents coneixements i l'acció directa en l'entorn social i urbà.
Objectius
El projecte es marca com a objectius principals elaborar un diagnòstic participatiu del barri resseguint la seva història, evolució i el sentit de pertinença del veïnat, mitjançant espais de trobada oberts i equitatius. També vol generar propostes de millora a partir de l'anàlisi feta durant el desenvolupament del projecte i enfortir el moviment veïnal amb dinàmiques d’interacció positiva i diàleg intercultural. Per assolir aquests objectius, els hem especificat de manera que siguin tangibles i mesurables.
- Identificar i valorar els elements significatius del barri per la comunitat. Implicar de manera col·lectiva les entitats, els agents del barri i el veïnat en l'anàlisi de la situació social-urbana.
- Construir des d’un treball per projectes i processos interconnectats generar una visió de barri propositiva.
- Elaborar una sèrie d’accions intergeneracionals entorn de la convivència i el sentiment de pertinença al barri.
- Dinamitzar el debat i diàleg intercultural, la igualtat i la diversitat tot atenent les demandes i necessitats que l’associació veïnal plantegi.
- Transmetre els coneixements i sabers populars del barri, des d’una perspectiva interseccional enfortint així les associacions veïnals mitjançant la diversificació de les persones membres i associades a aquestes.
Compartir: