Comissió de Medi Ambient
Comissió de Medi Ambient
Reunió de la Comissió de Medi Ambient
D'ençà que ha començat el confinament la Comissió de Medi Ambient ha estat en suspens. Ens ha costat una mica posar-nos al dia de com poder fer reunions virtuals, i com tampoc hi havia coses a fer immediatament hem deixat de convocar les reunions.
Ara que sembla que anem cap a una etapa de desconfinament pensem que és hora de tornar a la feina. El Covid ha incrementat molts dels problemes socials i ecològics que teníem a la ciutat i n'ha fet aparèixer uns quants de nous. És cert que, en el rerefons, hi ha tot un model social i productiu que és l'origen de molts dels problemes i que, com apunta molta gent, calen canvis molt profunds en l'organització social. Però, sense perdre això de vista, cal donar resposta a temes més immediats que ara han pres una força especial. Indico els que estan en la línia del que hem treballat a la Comissió i a la FAVB
Tenim molts punts a debatre i l'experiència de les reunions virtuals és que són un mecanisme feixuc i bastant esgotador. No obstant, ara a través del nostre portal Participa Favb això és més fàcil. A sota d'aquesta pàgina teniu l'accès: SALA DE REUNIONS ONLINE OBRIR VIDEOCONFÈRENCIA. Si ho feu des de l'ordinador ho heu d'obrir amb un navegador Chrome i si us connecteu amb un mòbil prèviament us heu de baixar l'aplicació gratuïta Jitsi Meet.
Podríem pensar en què per cada un dels temes alguna persona es proposi fer una intervenció curta explicant l'estat de la qüestió i propostes de treball. Si ho fem àgils ens pot suposar uns 30 minuts i podríem deixar 1 hora per debatre. Mireu la proposta de l'ordre del dia i si teniu més temes els proposeu.
Ordre del dia
Amiant [ 18:00 - 18:05]
Amiant-Asbestosi. Informació dels companys de la comissió d'amiant sobre com reprenem el tema.
Contaminació electromagnètica [ 18:05 - 18:10]
El confinament ha estat una gran ocasió per legitimar l'ús intensiu de tota mena de sistemes de telecomunicacions. A nosaltres ens toca mirar com instal·lem en el debat públic les contrapartides de la tecnologia 5G.
Residus [ 18:10 - 18:15]
Si ja teníem prou problemes, ara n'apareixen de nous. Un immediat el de la incineració i tractament del material sanitari d'ús massiu (també la generació de residus sanitaris domèstics). L'altra més a mitjà termini és el de la revifada del plàstic i el seu impacte en els residus
Transport [ 18:15 - 18:20]
Aquest és sens dubte un debat crucial a la ciutat on el lobby del cotxe està jugant molt fort i on podem perdre una bona part del camí que havíem avançat (almenys en l'imaginari col·lectiu
Pacte de Barcelona [ 18:20 - 18:25]
És el Pacte que promou l'ajuntament. Si veu veure l'article que vam publicar a el País el nostre posicionament és que no tenim que sortir de la crisi del Cobid fent el mateix que fèiem quan vam entrar. I que la reorientació cap una economia ecològicament sostenible és una necessitat molt urgent. És un punt de vista on trobem molta altra gent a la ciutat que ho comparteix, però tenim enfront la major part dels representants empresarials obsessionats en què tot continuï igual i les inversions vagin a potenciar el turisme, el cotxe privat etc.
Debat [ 18:25 - 18:55]
Diversos [ 18:55 - 19:05]
Acta del encuentro
Acta de la reunió de la comissió de Medi Ambient
27 de maig 18h.
Assistència: Valentí (Salut-Sanllehy), Leo (AV Joan Maragall), Ramón (AV Maresme), Jordi Bigues (AV Sarrià), Miguel Moreno (amiant), Carmen (AV Besòs), Marike (AV Poblenou), Pere (CCS Bac de Roda), Chema (AV Bon Pastor), Nuria (AV Corts i 5G), Albert (Favb), Joan Maria (Favb)
reunió per videoconferència
Amiant:
Comença parlant el Miguel Moreno sobre el tema de l'Amiant. Informa que s'ha posat en contacte amb la Favb Antonio Bernardo que, junt amb Paco Puche, porten anys tractant aquesta problemàtica perquè vol que donem suport a una proposta perquè el parlament espanyol aprovi una "Ley integral contra los efectos del amianto en España". També s'ha posat en contacte amb altres col·lectius i persones com el dr.Tarrés. El Miguel opina que, al marge que pugui haver coses secundàries del redactat que potser hi ha diferencies d'enfocament i a falta de llegir la proposta de 300 pàgines, la iniciativa és bona i ens pot donar l'oportunitat de fer d'estendre la problemàtica a tot l'estat. L'Albert creu que com a Favb es pot recolzar i que també podem demanar el suport de la CEAV. (Confederació Estatal d'Associacions Veïnals).
Es recorda que demà (28/05) hi ha reunió de la comissió contra l'amiant.
Residus.
El Jordi Bigues recorda que tenim pendent un programa d'activitats en 10 barris per tractar el tema dels residus. (Estem pendents d'una subvenció)
Al respecte explica que en els seu barri (Sarrià) l'experiència del Porta a Porta darrerament, en moments de confinament, no ha anat bé degut que l'ajuntament fa una recollida continuada de les escombraries i es perd l'hàbit de la separació. Tampoc se separen els residus sanitaris. Creu que l'ajuntament ha de crear un Consell de residus al barri des d'on puguem controlar com va. L'Albert Recio proposa que el Jordi faci un document sobre aquest tema i el Jordi es compromet a tenir-lo en una semana aproximadament.
El Chema de Bon Pastor va fer referència a la prova pilot que s'està fent en el seu barri de recollida selectiva a partir de plataformes mòbils. Diverses persones mostren interès per conèixer l'experiència.
El Jordi també expressa la preocupació per la contaminació per la crema de cadàvers. Amb la pandèmia s'han tingut que tancar els crematoris de Collserola per superar els índex de contaminació). El Ramón de l 'Av de Maresme fa incidència en la importància d'aquest tema, diu que hi ha un problema de saturació en els filtres i critica l'operativa en la crema dels residus sanitaris i explica que Aire Net està pesant en fer una manifestació. S'obre un debat al respecte. La Carmen de l'AV del Besòs és de l'opinió que primer cal recopilar tota la informació per empoderar a la gent i que s'ha d'anar molt en compte amb les mobilitzacions havent les limitacions del Covid-19. La Marike del Poblenou diu que la informació tècnia és molt important per després poder-se mobilitzar. L'Albert Recio comenta que en èpoques d'emergències és usual que es donin desbordaments en les situacions però normalment aquests indiquen les febleses del sistema, ara, veiem, diu, l'ofensiva dels lobbys i gremis per treure profit de la situació.
L'Albert estén la reflexió tot explicant el Pacte de Barcelona: "Si veu veure l'article que vam publicar a el País el nostre posicionament és que no tenim que sortir de la crisi del Cobid fent el mateix que fèiem quan vam entrar. I que la reorientació cap a una economia ecològicament sostenible és una necessitat molt urgent. És un punt de vista on trobem molta altra gent a la ciutat que ho comparteix, però tenim enfront de la major part dels representants empresarials obsessionats en què tot continuï igual i les inversions vagin a potenciar el turisme, el cotxe privat etc". El Joan Maria explica que tenim un espai en el Participa-Favb per fer aportacions en el Pacte de Barcelona i que aviat convocarem a les AV a una reunió.
Contaminació electromagnètica
Núria, s'excusa per arribar tard. Explica que Europa vol basar l'economia en la tecnologia digital amb gran inconsciència. Hi ha social i políticament un gran desconeixement. Proposa molta informació sobre les mesures contra la contaminació electromagnètica i inundar l'administració amb preguntes. A nivell d'Ecolgistes en Acció i Stop5G es farà una campanya de recollida de signatures, ens la passarà perquè la Favb hi doni suport.
També la Núria és de l'opinió que no és bo de lligar el 5G amb la pandèmia.
Segons l'Albert R: les dades de disseminació del Covid per barris i circumscripcions taules electorals no corrobora la presumpció que 5G permeti una major incidència de la pandèmia.
La Carmen del Besòs es mostra molt preocupada per aquest tema.
La Núria explica que és un gran error que les teleoperadores ofereixin la tarifa plana perquè incentiva la utilització del mòbil que justificarà la implementació del 5G
Contaminació atmosfèrica
En Joan Maria explica la reunió de la permanent del Pacte per la Mobilitat. Predomini dels sectors gremials i les entitats veïnals van a la baixa. Volen arribar a acords amb tothom però quan dius que la salut és lo primer i afectació de la contaminació atmosfèrica el sector gremial de l'automoció diu que mantenir els llocs de treball també és un tema de salut. Va trobar a faltar fermesa per part de l'ajuntament en que es mostrava equidistant amb tots els sectors. La continuació de Zona de Baixes Emissions en prou feines va sortir i, encara més, la unió dels tramvies per exemple no la va esmentar ningú excepte nosaltres.
La Favb ha impulsat la campanya "Confinem els cotxes, recuperem la ciutat" en la que han signat 600 entitats i associacions.
S'aprova continuar la dinàmica d'una reunió al mes. La propera serà el 17 de juny.
Reportar contenido inapropiado
Este contenido no es apropiado?
0 comentarios
Cargando los comentarios ...
Deja tu comentario
Inicia sesión con tu cuenta o regístrate para añadir tu comentario.
Cargando los comentarios ...